Jak potlačit chuť k jídlu

chut k jidluMotivace je prvním krokem k úspěchu. Druhým krokem jsou informace.

Prázdný žaludek dokážeme chvíli ignorovat, postupně myslíme na jídlo stále častěji, až se dostaneme do takového stavu, že sníme všechno, co máme po ruce.

Co se v okamžiku hladu děje mezi mozkem a žaludkem? Žaludek vyšle signál do mozku, že je prázdný. Mozek chvilku tuto skutečnost dokáže ignorovat, ale signály ze žaludku se stupňují.

Tělo vždy ví, kdy je čas jíst

S blížícím se obvyklým časem jídla začne tělo produkovat hormon ghrelin. Čím více hormonu tělo vyloučí, tím je hlad větší. Problém s vylučováním ghrelinu mají zejména obézní lidé, protože ho během dne vyprodukují několikanásobně větší množství.

Sklenicí vody dokážete chvilku žaludek umlčet. Aby byl hlad zcela uspokojen a na delší dobu, musí nám jídlo skutečně chutnat a vypadat lákavě i na pohled.

Naplnění žaludku

Jídlem se žaludek začne roztahovat a dává mozku signál, že je hlad postupně utišován. Zde přichází první problém. Než se totiž signál do mozku dostane, sníme více, než na utišení hladu potřebujeme.

Při rychlém jezení mozek nestihne zareagovat a Vy už máte v sobě polévku, hlavní jídlo i dezert. Pokud budete jíst pomaleji, nasycení se dostaví rychleji při menším množství jídla.

Nemáte čas na pomalé jídlo? Nevadí. Vypijte 10 minut před jídlem sklenici vody. Voda roztáhne žaludek a postará se o vyslání signálu do mozku.

Kdy jsme skutečně najedení?

Žaludek sice mozku signalizuje, že jeho potřeba jezení je postupně uspokojována, ale až nervový mediátor cholecystokin (CCK) důrazně mozku řekne: "STOP, přestaň jíst!"

Cholecystokin produkuje dvanáctník a tenké střevo. Čím rychleji dojde k jeho produkci, tím méně sníme.usmev na brisku

Nejprve strávit, pak dále jíst

Nejen CCK signalizuje mozku, že jsme najezeni. Dva peptidy, PYY a 1-GLP1, podněcují žaludek, aby přestal přijímat další jídlo, dokud nestráví všechno, co je v trávicím traktu. Díky tomu několik hodin po jídle nepociťujeme hlad.

10 tipů na potlačení chuti k jídlu

1. Správné složení stravy

Produkci cholecystokinu a peptidů stimuluje správné jídlo založené na bílkovinách, zdravých tucích a vláknině. Naopak jídlo s vysokým obsahem sacharidů podporuje produkci inzulínu. Vyšší hladina inzulinu znamená rychlejší nástup hladu.

zdrave jidloPokud nedoplníte všechny výživné látky, které organismus potřebuje pro správné fungování, budete mít stále na něco chuť. Tělo ví, co potřebuje a řekne si o to. Pokud potřeba nebude uspokojena, bude požadovat stále naléhavěji a tak místo 1 kostky čokolády sníte celou tabulku.

2. Glykemický index potravin

Potraviny s vysokým GI (nad 75) prudce zvýší hladinu cukru v krvi. Slinivka břišní začne produkovat obrovské množství proinzulinu, aby se hladina cukru rychle vrátila do normálu, a vy budete po 2 hodinách opět hladoví.

Potraviny s nízkým GI (pod 55) Vás zasytí rychleji a na delší dobu.

3. Dostatek času na jídlo

Chcete sníst méně? Jezte pomaleji. Důležité je nejen to, co jíte, ale i jakou rychlost.

4. Sklenice vody před jídlem

Přibližně 10 minut před jídlem vypijte sklenici vody. Než začnete jíst, mozek dostane signál o naplňování žaludku. Produkce nervového mediátora CCK a peptidů, PYY a 1-GLP1, je zahájena ještě dřív, než stihnete dojíst polévku.sklenice s vodou

5. Jíme žaludkem i smysly

Žaludek není jediný, koho musíme nasytit. Jídlem musíme uspokojit většinu smyslů. Vůně pro čich, vzhled pro oči a chuť pro jazyk. Nic nezažene lépe myšlenky a chutě „na něco“, jako skutečný požitek z hlavního jídla.

6. Jíst 5krát denně

Myslíte si, že se to nedá? Něco děláte špatně. Jezte pravidelně, ale hlavně si přizpůsobte porce jídla tak, aby Vás nasytily na 3 hodiny. Pokud se najíte "do prasknutí", samozřejmě, že za 3 hodiny nebudete hladoví.

7. Koníčky, procházky, ruční práce… jen se nenudit!

Najděte si činnost, při které si odpočinete, a současně Vás zaměstná natolik, že nebudete myslet na jídlo.

Opakem takové činnosti je sledování telky, kdy jen sedíte a díváte se. Po čase se začnete nudit a z nudy sáhnete po něčem "dobrém" nebo začnete chroupat lupínky.

8. Chuť na sladké

Chuť na sladké se objevuje většinou tehdy, když Vám chybí energie. Což vlastně znamená, že jste tělu nedopřáli to, co skutečně potřebuje. Řeknete si, vždyť kousek čokolády nemůže ublížit, ale kolik z Vás se skutečně spokojí s jedním kouskem a nesáhne po dalším a dalším a dalším…? Vyzkoušejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa nebo ovoce. Určitě sníte méně.

9. Cvičení

cviceniBěhem cvičení si na jídlo určitě ani nevzpomene. Podle vědců z Brigham Young University ranní cvičení snižuje chuť na jídlo během dne. Vyzkoušejte cvičit každé ráno 20 - 30 minut. Nejen že snížíte chuť k jídlu, ale proberete se lépe než s kávou v ruce a od rána budete mít lepší náladu a dobrý pocit.

10. Vitamíny, minerály a stopové prvky

Kromě správného poměru bílkovin, tuků a cukrů, potřebujeme pro správné fungování i vitamíny, minerály a stopové prvky.

Nedostatek vitaminu C doprovází vyšší náchylnost ke stresu, čehož následkem je stresové jezení. Chrom snižuje hladinu cukru v krvi a reguluje pocit nasycení. L-karnitin se stará nejen o lepší spalování tuků, ale i tlumí pocit hladu.

Vitamíny, minerály a stopové prvky nepřímo ovlivňují chuť k jídlu tím, že stimulují nebo naopak potlačují tvorbu hormonů, aminokyselin či enzymů.

Potřebujeme přesně 21 dní na to, aby se z něčeho nového stal zvyk. Vydržte a uvidíte, že i ze zdravého životního stylu se může stát každodenní rutina. Už nebude muset přemýšlet nad tím, kdy je čas na oběd ani jaké jídlo si máte vybrat. Zdravé stravování se stane součástí Vašeho já.prohra vyhra

Pokud zhřešíte, pokračujte dále. Nenechte se jedním uklouznutím odradit od dosažení svého cíle. Na konci Vás čeká odměna ve formě sebevědomí, psychické a fyzické pohody.

Diskuse


Email nebude zveřejněn, jen jeho první část.