Kyselina salicylová: řešení pro problematickou pleť

Trápí vás nekonečný boj s pupínky? Akné zdaleka není jen problémem dospívajících, ale i dospělých, například těhotných žen, u nichž bývají na vině rozbouřené hormony. Hledáte-li osvědčený recept na léčbu akné, vyzkoušejte kyselinu salicylovou, kterou naleznete ve většině kosmetiky zaměřené na aknózní pleť a také samostatně v lékárně. V čem tkví hlavní přínos kyseliny salicylové a jak s ní docílit zmírnění vašich obtíží? problematicka plet

Kyselina salicylová na akné

Kyselina salicylová je pověstná tím, že uvolňuje ucpané póry, odstraňuje záněty, odumřelé buňky z povrchu pokožky a bojuje s hormonální nerovnováhou, která je z velké části zodpovědná za tvorbu pupínků. Kromě léčby akné prokazatelně předchází tvorbě černých teček a do hloubky čistí pleť. Budete-li přípravky s touto kyselinou používat dlouhodobě, vrátí se vám to v podobě čisté pleti s minimem nedokonalostí. Úspěch tkví v pravidelnosti nanášení na pleť, a to v dostatečném množství. Záleží ovšem na koncentraci kyseliny v daném přípravku.

Velmi koncentrovaný roztok nanášejte jen s velkou opatrností, abyste předešli popálení a narušení pokožky. Nejvhodnější je proto kyselina salicylová pro mastnou a problematickou pleť, protože zbavuje pokožku nadbytečného kožního mazu, smíšenou a citlivou pleť může oproti tomu příliš vysušovat a dráždit. Stejně důležité při používání kyseliny je dbát na to, aby pleť dále nevysoušelo slunce. V letních měsících proto používejte kyselinu pouze před spaním, kdy vám nehrozí spáleniny, vyrážka a zčervenání. Bezprostředně ošetřenou pleť nevystavujte slunečním paprskům!cisteni pleti

Využití kyseliny salicylové v kosmetice

Kyselinu salicylovou naleznete v celé řadě kosmetických produktů v lékárnách a drogeriích. Běžně dostupné jsou různé peelingy, antibakteriální mýdla, pleťové vody, náplasti na akné, pleťové masky, masti, denní krémy a čisticí gely s obsahem kyseliny salicylové. Je vhodná především na čištění, protože vytáhne nečistoty i z hlubších vrstev pokožky a zároveň účinně dezinfikuje postižená místa.

Lze ji použít i na ošetření drobných ranek, které vznikají vymačkáváním pupínků, usnadňuje totiž hojení a zabraňuje tomu, aby se do rány dostaly nečistoty. Vymačkávání akné se často nedoporučuje právě z toho důvodu, že při něm svými prsty a nehty (i umytými!) můžete zanést dovnitř infekci, která váš problém jenom zhorší, ránu je proto vždy třeba ošetřit hojivou mastí či gelem. Kyselina salicylová působí protizánětlivě.maska na plet

Jak správně používat kyselinu salicylovou na akné?

Vyhledávejte kosmetické produkty s dostatečně kyselým pH  (4 a méně). Zásaditější přípravky nebudou na akné tolik působit, protože neotevřou póry. Záleží také na koncentraci, která by se měla pohybovat v procentuálním rozmezí od 0,5 do 3 % obsahu kyseliny. Přípravky s vyšší koncentrací kyseliny salicylové se používají k léčbě bradavic (okolo 10 % - takové množství již rozpouští kůži). Kyselinu používejte ve formě čisticí pleťové vody a gelu, který déle působí na pokožku. Dávejte si přitom pozor na prostor kolem očí, do nichž se agresivní kyselina nesmí dostat.

Původ kyseliny salicylové

Kyselina salicylová se získává z kůry vrby bílé (latinsky Salix alba, odtud pochází název kyseliny) a není bez zajímavosti, že se vrbová kůra používá také na výrobu aspirinu a acylpirinu, a to z derivátu kyseliny salicylové, který nese název kyselina acetylsalicylová. Výše uvedené léky běžně zmírňují bolest a snižují horečku. Ještě předtím, než byly vynalezeny, sloužila vrbová kůra ke stejným účelům v lidovém léčitelství, mimo jiné i na revmatismus. Kůra se sbírala zpravidla v březnu a používala se na bolest a horečku ve formě klasických odvarů (různě silných) či macerátů (připravovaných louhováním ve studené vodě).salix alba - vrba bila

Další léčivé účinky kyseliny salicylové

Samotná kyselina salicylová má své využití v kožním lékařství, a to nejen coby prevence akné. Lékaři s ní léčí bradavice, molusky a lupénku (psoriázu). Pokud jde o bradavice, kyselina salicylová je změkčuje, a tím umožňuje jejich jednodušší a méně bolestné odstranění. Molusky jsou bradavice způsobené virovým onemocněním kůže, odstraňují se obdobně jako jiné bradavice – seškrábnutím skalpelem. Lupénka je potom autoimunitní onemocnění kůže a vyznačuje se zarudlými odlupujícími se ploškami na povrchu kůže, tedy vyrážkou, která může, ale nemusí svědět. Masti s kyselinou salicylovou jsou v tomto případě zdravější variantou ke kortikoidním mastem, jež dermatologové často na lupénku předepisují, a které mají negativní vliv na zdraví, pokud se užívají dlouhodobě.

Vrbové proutí neodmyslitelně patří k velikonoční tradici a tento strom byl v pohanských dobách posvátný. Lidé léčivé účinky vrby využívají od starověku, s vrbovou kůrou pracoval už slavný lékař Hippokrates. Pokud ji běžně používáte na bolest hlavy ve formě notoricky známých prášků, proč by neměla fungovat i na léčbu akné?

Diskuse


Email nebude zveřejněn, jen jeho první část.