Ověřený recept na dlouhověkost: 1 lžíce olivového oleje denně
Lékaři a vědečtí pracovníci dnes zjišťují a ověřují, co už dávno vědí staří obyvatelé Středomoří. Pravidelným užíváním olivového oleje docílíte železného zdraví a štíhlé postavy. V zemích, kde se ve velkém pěstují olivy a hojně se konzumuje pravý extra panenský olivový olej, je nápadně mnoho stoletých lidí a statisticky méně kardiovaskulárních onemocnění než v České republice. Čeho se můžete přiučit od starousedlíků z Řecka a Itálie? Jak poznat kvalitní olivový olej a jak ho používat?
Obecně o olivovém oleji
Olivový olej se od jiných olejů liší tím, že se vyrábí lisováním celých plodů oliv, nikoliv semen. Z olivové šťávy vzniklé lisováním plodů se oddělí vzácný olej plný zázračných látek, které působí jako prevence revmatoidní artritidy, rakoviny tlustého střeva, žaludku a konečníku. Velmi snadno olivový olej také zatočí s gastritidou, pálením žáhy a poradí si s běžnými poruchami trávení (se zácpou a nadýmýním především), zlepšuje střevní mikroflóru a působí blahodárně na vředy, protože zamezuje překyselení žaludečními šťávami. Pomáhá také při jaterních a žlučníkových potížích. Co se stane, když si budete dávat jednu lžíci oleje ráno na lačno?
Olivový olej na lačno?
Vyzkoušejte si to na vlastní kůži. Po dobu jednoho týdne si dopřávejte ihned po ránu 1 lžíci olivového oleje v pokojové teplotě na lačno, ještě před snídaní. Podpoříte tím svůj metabolismus, pravidelným užíváním zabráníte zácpě a nadýmání, protože olivový olej hned po ránu nastartuje vaše trávení a vyprazdňování. Díky rychlejšímu metabolismu budete štíhlejší a nebude vás tolik trápit pálení žáhy. I kdybyste si nechtěli dávat na lžíci olivový olej každý den, mějte ho ve spíži jako první pomoc při zácpě. Když se zácpa dostaví, na lačno vypijte lžíci olivového oleje s čajovou lžičkou citronové šťávy a bude po problému.
Olivový olej jako elixír dlouhověhosti
Dobře stravitelný extra panenský olivový olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, z toho až 70 % kyseliny olejové (omega-9), dále vitaminy A, D, E, K, minerály a fytochemické látky (fenoly) zabraňující rakovině a ukládání cholesterolu. Díky obsahu omega-9 mastných kyselin (prototypu kyseliny olejové) snižuje olivový olej hladinu cholesterolu, a tím působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt. V tom je celý ten zázrak. A v čem je háček? Jako u každého jiného „léku“ zde hrozí riziko předávkování. Omega-9 mastné kyseliny v příliš velkém množství potlačují účinky omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dále je vhodné držet se zásady, že olivový olej se používá především za studena nebo pouze na krátké orestování. Zahřátím na více než 180 °C dochází ke škodlivé oxidaci a tvorbě toxických látek pro tělo škodlivých.
Jaký olej používat?
Před rafinovanými oleji určitě dávejte přednost panenským, nejlépe však extra panenským olivovým olejům. Extra panenský olej se lisuje za studena (maximálně do teploty 50 °C, nejčastěji do 30 °C), proto si také podržuje netknutý obsah všech tolik prospěšných látek, které se přílišným zahříváním znehodnocují. Extra panenský olej je nejkvalitnější výrobek pocházející z úplně prvního lisování oliv, na trh se dostává bez dalších chemických a mechanických úprav. Panenský olivový olej je z druhého lisování, taktéž „studeného“.
Kdežto olivový olej bez přívlastku „panenský“ či „extra panenský“, který najdete v regálech supermarketů za směšnou cenu, nedosahuje kvality panenských olejů, protože se jedná o mix panenského oleje a rafinovaného olivového oleje. A jak je známo, všechny rafinované oleje prochází tepelnou a chemickou úpravou. Raději si připlaťte za kvalitu, která vás nemusí vyjít tak draho, jak se zdá, jen musíte umět hledat, sledovat odborné recenze a vybírat oleje podle nezávislých testů. Řekové olivový olej používají už 3500 let, středomořská kuchyně se dlouhodobě řadí k nejzdravějším na světě. Inspirujte se jimi!