Zázvor a jeho účinky na zdraví

Zázvor má mnoho využití nejen v kuchyni a baristickém umění, ale měl by být běžnou součástí vaší domácí lékárničky. Jak si vychutnat léčivé účinky zázvoru? Na kolik způsobů zázvor znáte? Nevěřte tomu, že zázvor může být jen hořký. Vše záleží jen na způsobu přípravy. Bez dobrého nakládaného zázvoru se již neobejde téměř žádný milovník sushi. Lidé ho znali a hojně využívali už  ve starověku. Toto koření pochází ze staré Číny a Indie, kde platilo za jedno z nejrozšířenějších druhů koření a brzy také dorazilo do Evropy, kde brzy nato zdomácnělo. zazvor

Léčivé účinky zázvoru

Jak zázvor jíst?

Zázvor má v kuchyni nepřeberné možnosti využití. Sušený se přidává do omáček, slaného i sladkého pečiva, do kořenících směsí na marinády a k dochucení salátových zálivek. Z čerstvého zázvoru lze připravit zdravou zmrzlinu či nakládanou přílohu k sushi, které jsou spíše sladké než hořké, a přitom příjemně štípou na jazyku. Vyrobit si z něj můžete i kandované bonbony v cukru. Všeho však s mírou – zázvorem se lze předávkovat. Optimální je konzumovat maximálně 4 gramy čerstvého zázvoru denněsushi se zazvorem

Hořko-slaný zázvor

Chcete-li překvapit hosty něčím neobyčejným, připravte jim k večeři rybu nebo mořské plody s jasmínovou rýží, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem. K zázvoru se velmi hodí citrusové plody – uvařte si například dýňovou polévku s pomerančovou šťávou a čerstvým zázvorem (ten dávkujte velmi opatrně). Inspirujte se čínskou a indickou kuchyní, ve kterých se zázvorem umí nejvíce kouzel – koneckonců, tam se zázvor zrodil.

Zázvor na sladko

Zázvorová marmeláda a kandovaný zázvor jsou hořko-sladkými pochoutkami, na kterých si pochutnáte v létě i v zimě. Jsou k dostání v obchůdcích se sušenými plody a ve zdravé výživě, ale vyrobit si je můžete i po domácku – základem je vždy čerstvý zázvor a cukr. Proslulé jsou i zázvorové perníčky či sušenky, tzv. gingerbread, které snadno upečete ze sušeného zázvoru s medem nebo stévií, hořká chuť se v nich lehce ztratí, pikantní hořko-sladké aroma zůstane.

Jak zázvor pít?

První pomoc při nachlazení

Bolavému krku značně uleví teplý zázvorový čaj z nastrouhaného oddenku zázvoru. Postačí dvě až tři lžičky, které zalijete horkou vodou a necháte pět minut vylouhovat. Poté čaj sceďte přes jemné síto, aby v tekutině nezůstaly velké kusy zázvoru, které je lepší nepolykat (jsou velmi hořké a dráždivé). Po vychladnutí na požadovanou teplotu přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, lžičku medu a čaj můžete podávat! zazvorovy caj

Domácí zázvorový sirup proti nachlazení

Pokud všechny ostatní metody v boji proti sezonním nemocem selhaly, vyzkoušejte recept na zázvorový sirup. Nalijte do hrnce 150ml vody, rozpusťte v ní 150g cukru a přidejte 25-50g nastrouhaného oddenku zázvoru, přiveďte k varu, vařte 15 minut za občasného míchání. Poté sceďte, nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné nádoby, např. skleněné lahve od spotřebovaného sirupu. Každé ráno si lžičku sirupu přidejte do čaje. Než se vydáte do studených ulic, prohřeje vás zevnitř.

Tip na páteční večer

Zachutnal vám zázvorový čaj? Potom určitě uvítáte, že se dá pít i za studena jako limonáda. Vyrobte si vlastní ginger tonic – zalijte vychlazený výluh minerální vodou, přidejte nakrájený citron a ozdobte natrhanými lístky máty. Od zázvorového tonicu je totiž už jen krůček ke koktejlové party. Smíchejte 150 ml vlastnoručně vyrobeného ginger tonicu s limetkovou šťávou, s panákem kvalitní whiskey nebo brandy (např. Jamesona nebo Metaxu), přidejte led a vychutnejte si pití, které je jako stvořené na dlouhé zimní večery. Zázvorové pivo je také kapitola sama pro sebe.

Jak vidíte, zázvor se hodí ke každé příležitosti, ale zvláště na podzim je velmi prospěšnou součástí pitného režimu i jídelníčku. Okořeňte si s ním život!

Diskuse


Email nebude zveřejněn, jen jeho první část.