Pozitivní myšlení a čokoláda
13. září: Mezinárodní den čokolády i pozitivního myšlení. Náhoda nebo záměr? Vždyť čokoláda je nejen zdrojem energie, ale i endorfinů, které v nás vyvolávají štěstí. A pozitivní myšlení a štěstí jdou ruku v ruce. Oslavte tento den. Dopřejte si čokoládu bez výčitek a buďte pozitivně naladěni. Možná právě čokoláda Vám k tomu pomůže.
Den pozitivního myšlení
Hlavním posláním tohoto dne je zvýšit povědomí o vlivu a síle pozitivního myšlení a potřeby optimismu v životě. Pokud budete myslet pozitivně a přestanete ve všem hledat chyby, i Váš život se obrátí k lepšímu.
Lidská povaha je od přírody nastavena na optimismus. Negativní události se postupem času dostávají do pozadí a v paměti nám zůstávají pozitivní zkušenosti a emoce. Bohužel, v posledním období jsme naučeni myslet zejména negativisticky. Televizí a internetem se šíří zprávy o hrůzostrašných historkách a příbězích, které se staly u nás nebo ve světě. Od nepaměti se špatné zprávy šířily rychleji než dobré. Podělíte se s přáteli nebo rodinou spíše o špatnou zkušenost nebo dobrou?
Udělat z pozitivního myšlení každodenní rutinu není jednoduché. Naštěstí, s trochou snahy a pevné vůle, se to můžete naučit. Existuje nespočet knih a časopisů, ve kterých se dozvíte více o pozitivním myšlení, jeho účincích, jak se mu naučit a co Vám v životě může přinést. My Vám ukážeme několik jednoduchých rad, které můžete hned implementovat do svého každodenního života. Předtím, než začnete, popřemýšlejte, zda to skutečně Vy sami chcete, zda tomu věříte a zda jste odhodláni pro to také něco udělat.
1. Pozitivní myšlení začíná ve vaší hlavě. Nikdo není dokonalý a každý dělá chyby. I Vy. Zamyslete se nad tím, jak o sobě říkáte, uvažujete. Zranit slovy můžete nejen druhého, ale i sami sebe.
2. Každé ráno máte na výběr. Můžete začít den negativisticky: nechce se mi, netěším se do práce nebo s úsměvem a očekáváním.
3. Bojujte proti negativním myšlenkám. Vždy, když Vás napadne něco negativního, změňte to na pozitivní v duchu motta: "Všechno zlé je pro něco dobré." Časem si na to mysl navykne a pozitivní myšlení se stane rutinou.
4. Berte chyby a omyly jako šance na zlepšení a nepodléhejte negativismu.
5. Nezavírejte dveře příležitostem, novým věcem a zážitkům jen ze strachu z neúspěchu.
6. Žijte v přítomnosti. Těšte se z toho, co právě máte, netrapte se minulostí a neobávejte se budoucnosti.
7. Ve svém volném čase se snažte realizovat zejména v tom, co Vás naplňuje a dělá šťastnými.
8. Odměna je nejlepší motivace. Pokud budete mít pocit, že jste den zvládli bez negativních myšlenek, odměňte se. Vždyť i maličkost potěší.
Síla pozitivního myšlení sice nedokáže zázraky a ani nedokáže kouzelně slunit Vaše sny a cíle, ale určitě Vám usnadní cestu k jejich dosažení.
Mezinárodní den čokolády
1 člověk sní průměrně 8 kg čokoládových výrobků ročně.
V 19. století se čokoládě říkalo "potrava pro duši". Není se čemu divit. Vždyť čokoláda je okamžitým zdrojem energie pro tělo i duši. Pro své zklidňující účinky se prodávala pouze v lékárně. Teprve později se stala oblíbeným pamlskem a projevem vzájemné náklonnosti.
Čokoláda obsahuje celou řadu antioxidantů, podporuje pozitivní myšlení, zlepšuje náladu a vyvolává v nás příjemné pocity. Kousek čokolády Vám pomůže překonat sychravé dny bez smutku či deprese. Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je účinnější. Právě kakao obsahuje tryptofan, který zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí a dobré nálady.
7 důvodů proč si dát kousek hořké čokolády každý den:
- Plná antioxidantů. Hlavní ingrediencí čokolády je kakao, které v sobě ukrývá flavonoidy, rostlinné látky, známe své antioxidační působení. A právě flavonoidy jsou spojovány s kladnými účinky v boji proti rakovině a srdečním chorobám.
- Skvělá pro srdce. Nedávná studie došla k závěru, že pojídáním jedné kostky hořké čokolády denně po dobu deteti let můžete snížit riziko infarktu či mozkové mrtvice. Jiná studie zasa poukázala na to, že flavonoidy v kakau mohou snížit krevní tlak a upravit i krevní oběh.
- Podpora mysli. Hořká čokoláda povzbuzuje prokrvení mozku a myšlenkové procesy, díky čemuž se dokážete lépe soustředit a plnit různé úkoly.
- Pomocník krásy. Čokoláda obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, měď, která je nezbytná pro správnou funkci každé buňky v organismu, vápnik pro zdravé kosti, hořčík důležitý pro správnou činnost svalů a nervů a železo, jež pomáhá okysličovat krev a udržuje naše vlasy, kůži i nehty zdravé a krásné.
- Pryč se stresem. Konzumace kvalitní čokolády také snižuje pocity stresu, nervové zátěže a naopak vyvolává pocity štěstí a pohody. Je tedy dobrým antidepresivem a má dokonce i afrodiziakální účinky.
- Sladká relaxace. Při konzumaci čokolády dochází ke zvýšené aktivitě tzv. theta mozkových vln, které nacházíme ve stavu hluboké relaxace a uvolnění nebo při meditaci. A navíc theobromin, látka, která je přírodním stimulantem, má podobný účinek jako kofein, ale bez vedlejších účinků.
- Ochránce zubů. Je taky prokázáno, že theobromin v čokoládě posiluje a regeneruje zubní sklovinu lépe než fluorid. Dokonce na trhu již existuje nová zubní pasta bez fluoridů, s obsahem theobrominu a s čokoládovou příchutí, což je zvláště vhodné pro malé děti.
Pro ty, kteří si hlídají svou linii je jistě podstatné zjištění, že 3 - 5 kostek tmavé čokolády denně Vám nemůže ublížit.
Dopřejte si kousek tmavé čokoládky, usmějte se na přítele, manžela či kolegu v práci a užijte si krásný den plní štěstí a optimismu. Nezapomínejte na to, že každá překážka v dosažení cíle Vás posilní a naučí něco nového.