Čerimoja – lahodný poklad z Jižní Ameriky

čerimojaMáte rádi tropické ovoce a zoufale hledáte něco zdravého na mlsání? Potom se poohlédněte na tržnici, zda není k mání zvláštní zelené ovoce připomínající dračí vejce, srdce či šupinaté jablko. Nenechte se odradit tím prapodivným vzhledem, uvnitř se nachází opravdová delikatesa, na níž si pochutnávali již Inkové. Ovoce voní po banánech a jeho dužina chutná jako smetanové karamely nebo kombinace vyzrálé hrušky s banánem. Řeč je o ovoci čerimoja, pochoutce jihoamerických domorodců, která nejen dobře chutná, ale obsahuje i řadu zdraví prospěšných látek.

Kde se vzala čerimoja?

Annona Cherimola (česky čerimoja, angl. Cherimoya) pochází z horských oblastí jihoamerických And, zasahuje však i do střední Ameriky a naleznete ji i na mnoha tropických ostrovech. V Evropě ji můžete vidět vyrůstat ve Španělsku a v jižní Itálii. I když je to tropická rostlina, dobře snáš í subtropické podnebí s mírným ochlazením v zimě, které zpravidla nabízí horské oblasti. Snadno si ji vypěstujete i doma. Malý listnatý stromek s šedavými větvemi má žluté a zelené květy, jež voní stejně překrásně jako samotné listy, které jsou vespod plstnaté. Plody o velikosti 8-20 cm mají kulovitý až vejčitý tvar, jsou šupinaté a mají zelené zbarvení. Dužina je měkká, na pohled připomínající bílou až narůžovělou vatu, a obsahuje semínka.

Jak konzumovat čerimoju?

čerimojaPokud se vám poštěstí dostat se k tomuto druhu ovoce, měli byste vědět, že ke konzumaci je určena pouze dužina. Slupky ani semínka se nejí. Na semena čerimoji si dávejte pozor, jsou smrtelně jedovatá, dokonce se používají jako insekticid. Raději si je proto schovejte na pěstování nové rostliny. Postup přípravy ovoce k přímé konzumaci je jednoduchý. Nejprve je třeba zkontrolovat, jestli je ovoce zralé, tedy měkké na omak a s odlupující se slupkou. Je-li příliš tvrdé, nechte je pár dní dozrát. Zralou čerimoju rozříznete na dvě poloviny a vydlabete lžící dužinu, nebo oloupete slupku, nakrájíte a odstraníte semínka. Z dužiny lze připravit džus, zmrzlinu, zavařeninu, ovocné šátečky a další pochoutky. Ze šťávy se dokonce vyrábí i víno. Čerimoja obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, provitamin A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, draslík, také pektin, velké množství vody, vlákniny a sacharidů; zanedbatelnou část tvoří bílkoviny a tuk.cerimoja

Kde koupit ovoce a semínka?

Čerimoja je v našich podmínkách k sehnání jen velmi vzácně, protože se ovoce cestou k nám rychle kazí, ale narazit na ni přesto lze, a to ve větších obchodních řetězcích a na specializovaných trzích. Dováží se k nám hlavně ze Španělska. V Praze čerimoju seženete v Holešovické, Štěpánské a vietnamské tržnici SAPA na Libušské ulici. Samotná semínka jsou k dostání v internetových obchodech, cena semen se pohybuje okolo 50 Kč za 5 kusů. Levnější je proto koupit si čerimoju již vypěstovanou, která se prodává za 20-25 Kč , z jednoho plodu lze totiž získat 20-30 semínek. Ale běžně na ni v supermarketech nenarazíte. 

Jak pěstovat čerimoju?

čerimoja pestovaniČerimoju ze semínka snadno vypěstujete v zimní zahradě i v bytě. Obyčejně jí stačí teplota v rozmezí 20-30 °C, v létě ji můžete dát ven na balkon či na zahradu, v zimě jí svědčí nižší teplota okolo 10-18 °C. V zimě lístky částečně opadávají, takže se nelekejte, čerimoja je koneckonců opadavý stromek. Rostlina čerimoji dokáže přežít i mrazy, ale lepší je ze začátku příliš neriskovat. Vysévat semínka můžete kdykoliv v roce, ale ideálně v únoru, nejpozději v květnu. Začněte tím, že semínka namočíte do teplé vody na 2-3 dny. Poté semínka přemístíte do substrátu 1-2 cm hluboko a necháte klíčit na sluníčku, například u okna ve vašem bytě. Semínka vyklíčí do 4-8 týdnů. Rostlina kvete v zimě ve 3. - 5. roce. Abyste vypěstovali ovoce, je nutno rozvité květy ručně opylovat. Plody posléze zrají 5-7 měsíců. Výsledek za to opravdu stojí!

Diskuse

j: o čerimoji jsem nikdy neslyšel, vypada to zajímavě

ivana: vyzkoušejte, chutna to zajímavě, ale narazila jsem už i na méně chutné kusy čerimoji

reaguj

Email nebude zveřejněn, jen jeho první část.